Nederlander worden door optie

In een aantal gevallen kunt u Nederlander worden door een 'optieverklaring' in te vullen. Dit is een eenvoudige en snelle manier om de Nederlandse nationaliteit te krijgen. Om voor optie in aanmerking te komen, moet u in het bezit zijn van een geldige verblijfsvergunning.

Aanpak

  • Vraag bij Publiekscontacten of u in aanmerking komt voor het Nederlanderschap. U belt hiervoor naar telefoonnummer 14 0570.
  • Komt u in aanmerking, dan maakt u een afspraak om de optieverklaring in te vullen.
  • U betaalt bij de aanvraag. Als uw aanvraag is afgewezen, krijgt u het geld niet terug.
  • Publiekscontacten gaat na of u aan alle voorwaarden voldoet. U moet ook aantonen dat u steeds in het bezit bent geweest van een geldig verblijfsvergunning. Als daar twijfel over is, kan Publiekscontacten een bewijs opvragen bij de Vreemdelingendienst.
  • Is uw aanvraag toegekend, dan krijgt u van de burgermeester een schriftelijke bevestiging dat u Nederlander bent geworden.
  • Is uw aanvraag afgewezen, dan ontvangt u een brief waarin staat waarom u niet in aanmerking komt voor het Nederlanderschap. U kunt hiertegen bezwaar maken.
  • Voor het verlenen van het Nederlanderschap is een ceremonie ingesteld. Deelname aan deze ceremonie is een voorwaarde om Nederlander te worden. Tijdens de ceremonie legt u de verklaring van verbondenheid af.
  • 5 werkdagen na de ceremonie kunt u bij Publiekscontacten een Nederlands paspoort en/of Nederlandse identiteitskaart aanvragen.

Wat heeft u nodig?

  • geldig legitimatiebewijs;
  • betaalmiddel.

Kosten

Tarieven 2019

1 persoon

€ 187

Samen met partner

€ 319

Minderjarig kind

€ 21

Uittreksel Basisregistratie personen (BRP)

€ 18,75

U betaalt bij de aanvraag. Met PIN betalen heeft onze voorkeur. Als uw aanvraag is afgewezen, krijgt u het geld niet terug.

Termijn

De gemeente moet binnen 13 weken beslissen over uw Nederlanderschap. Deze termijn kan 1 keer worden verlengd.

Bijzonderheden

Een originele akte dat niet in het Nederlands, Engels, Frans of Duits is opgesteld, moet worden vertaald door een beëdigd vertaler.

Als u fraude pleegt bij het krijgen van het Nederlanderschap, loopt u het risico dat u het Nederlanderschap direct kwijtraakt. Hierdoor kunt u staatloos worden.

Voorwaarden

De voorwaarden zijn onder andere:

  • u bent meerderjarig;
  • u heeft een verblijfsvergunning.

Er gelden nog extra voorwaarden voor de volgende gevallen:

  • u bent het kind van immigranten;
  • u heeft geen nationaliteit, maar woont hier al 3 jaar (u bent dan staatloos);
  • Bij langdurig verblijf:
    • u woont hier vanaf uw 4e jaar, of
    • u heeft de AOW-leeftijd bereikt en u woont hier 15 jaar
  • u bent oud-Nederlander;
  • u bent minstens 3 jaar getrouwd met een Nederlander en woont hier 15 jaar.

Contact

Voor de optieprocedure kunt u terecht in stadhuis Deventer. In Bathmen en Schalkhaar kunt u niet terecht voor de optieprocedure.

Heeft u vragen, neem dan contact met ons op.